Andrei Vlad, un elev excepţional al educaţiei buzoiene

0
1049

Pe Andrei îl cunoaştem cam de când era clasa a III-a. Este un copil pe care îl remarci cu uşurinţă. Impresionează prin faptul că are o curiozitate ieşită din comun, vrea să înveţe, să ştie cât mai multe. Deja avea rezultate frumoase şi bănuiam că timpul îi va oferi mult mai multe. Şi aşa a fost. Are 13 ani, este clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială Nr. 11 Buzău, având-o ca dirigintă pe doamna profesoară Chirac Mihaela. Ne bucurăm pentru fiecare rezultat al său. Părinţii săi, oameni excepţionali, sunt alături de el în tot ceea ce el îşi propune, iar profesorii îl îndrumă pe calea pe care şi-a ales-o. Din clasa a V-a are în fiecare an rezultate de nivel naţional la biologie, geografie şi fizică. În acelaşi timp, obţine premii frumoase la concursurile de chitară, ultimul fiind la Festivalul Artistic al Elevilor Buzoieni.

Veţi afla mai multe despre acest copil frumos din interviul următor:

R: Andrei, am văzut că eşti un elev deosebit şi obţii foarte multe rezultate. Ce anume te motivează?

A.V.: Mă motivează pasiunea pentru ştiinte, dorinţa de a fi primul şi de a învăţa cât mai multe lucruri noi.

R: Te-am văzut cântând la chitară, ai rezultate la biologie, fizică, bănuim că sunt şi altele. Cum se împacă aceste domenii oarecum diferite?

A.V.: Fizica, biologia şi chimia fac parte din aceeaşi familie, cea a ştiintelor, iar chitara este modul meu de a mă relaxa.

 R: Ştim că părinţii te susţin foarte mult, profesorii, de asemenea. Vorbeşte-ne un pic despre echipa Andrei.

A.V.: Aşa cum aţi spus, performanţele se obţin în echipă. Pentru mine este important că părinţii îmi sunt mereu alături şi sunt principalii susţinători. Am avut privilegiul să întâlnesc profesori deosebiţi care mi-au „hrănit” pasiunea pentru cunoaştere, care mi-au oferit răspunsuri la întrebări, atât la şcoalâ, cât şi în afara orelor de curs. Nu aş fi putut obţine aceste rezultate fără ajutorul doamnei prof. Iftime Ticuţa la fizică şi a domnului prof. Oancea Ionel la biologie. De asemenea, sunt foarte importanţi şi ceilalţi profesori care mă susţin şi au încredere în mine. Nu-i nominalizez pentru că îmi e teamă că voi uita pe cineva.

R: Care sunt cele mai mari pasiuni ale tale? Dar cele mai frumoase rezultate?

A.V.: Întotdeauna mi-a plăcut să citesc. Îmi place să mă plimb cu bicicleta, să cânt la chitară şi să mă joc pe calculator sau consolă atunci când am puţin timp liber.  M-am bucurat de fiecare rezultat obţinut, dar cel de la Olimpiada Naţională de Biologie îmi este cel mai drag pentru că reprezintă pasiunea pe care o am încă de la grădiniţă.

 R: Ai fost elev al Palatului Copiilor Buzău, ai articole în revistele noastre, un motiv în plus să ne bucurăm pentru reuşitele tale. Poţi să ne spui câteva cuvinte despre ceea ce au însemnat activităţile de la Palat pentru tine?

A.V.: Am participat la mai multe cercuri din cadrul Palatului Copiilor, cum ar fi: redacţie de presă / radio-tv, cercul de artă plastică şi cel de tenis de câmp. Palatul oferă un bun prilej de a învăţa lucruri noi şi de a-ţi face mulţi prieteni. Am întâlnit profesori pasionaţi, iar cercul de redacţie de presă a fost preferatul meu pentru că am învăţat câteva din secretele meseriei de ziarist care implică, aşa cum ne-a învăţat doamna profesor, multe cunoştinţe de limba română. Fiecare activitate a adus un plus în formarea şi dezvoltarea mea.

R: Ce ai vrea să le transmiţi copiilor de vârsta ta?

A.V.: În primul rând, îi încurajez să citească foarte mult, să-şi urmeze pasiunile, să facă ce le place. Cu multă muncă pot obţine rezultate şi în domenii de care nu sunt pasionaţi, dar satisfacţiile nu vor fi aceleaşi. Să încerce cât mai multe domenii pentru a vedea care li se potriveşte cel mai bine.

 

Sursa foto: arhiva personală a familiei Vlad

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here